Bel mij
Showroom tour Witgoedpartner
Showroom tour Waspartner

Maaltijden regenereren

Een maaltijdvoorziening uitbesteden of zelf koken? Vers, koelvers of vriesvers? Een zorgorganisatie staat voor talloze keuzes als u voornemend bent het voedingsconcept en de bijbehorende zorgmaaltijd streng in acht te nemen.

Vers koken
Wanneer er in een zorgorganisatie vers wordt gekookt, wordt er veelal ook zelf gekookt op de afdeling huiskamer keuken of in een centrale keuken. Professionele koks, maar ook opgeleide medewerker, bereiden vlak voor de maaltijd in grote of kleine getale maaltijdcomponenten. Portioneren de verse maaltijden op een representatieve manier en serveren dit uit. Soms koken kleinschalige woonvormen zelf vers.

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat ze zich kunnen voorbereiden op de maaltijd die komen gaat. Geuren die hongerig maken. Handelingen die herinneringen oproepen. In de huiskamer gaat het ook zeker om de beleving. De bewoners genieten en eten beter hun maaltijden.

Wat is vriesvers?

Een vries verse maaltijd is vooraf vers bereid door professionele koks. Door middel van een speciale vriestechniek wordt de maaltijd in een heel snel vriesproces diepgevroren zonder ijssterren. Hierdoor worden de vitamines, smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard en zijn de maaltijden langer houdbaar.

Zodra de bevroren maaltijden zijn geleverd en opgeslagen, zijn deze maaltijden in een professionele vriezer ongeveer anderhalf jaar houdbaar. Bij consumptie worden de kant-en-klare maaltijden vooraf in een regenereeroven of combisteamer verwarmd en uitgeserveerd.

Wat is koelvers?

Professionele koks hebben een koelverse maaltijd vooraf gekookt met echte verse ingrediënten en streekproducten. Nadat de maaltijden gereed zijn, worden deze snel teruggekoeld naar bijvoorbeeld drie of vier graden. Zodra de maaltijd is geleverd op locatie is deze ongeveer drie dagen houdbaar in een professionele koelkast. Voor consumptie wordt de maaltijd opgewarmd in een magnetron, regenereeroven of een combisteamer. Dit proces wordt ook wel ontkoppeld koken genoemd (het bereidingsproces wordt tussentijds onderbroken en op een later tijdstip weer opgepakt).

Hoe kan ik een koelvers maaltijd opwarmen?

Met behulp van een magnetron:
  • Prik met behulp van een vork een aantal gaatjes in de afdekfolie.
  • Plaats de maaltijd in de verpakking in de magnetron.
  • Stel de magnetron in op 550 – 600 Watt.
  • Verwarm de maaltijd circa 8 minuten (voor soep geldt 3 minuten).
  • Open na verwarming de verpakking door de folie er af te trekken.
Met behulp van een heteluchtoven of regenereeroven:
  • De heteluchtoven voorverwarmen tot 110°C.
  • Op 100°C verwarmen gedurende ca 45 minuten.


LET OP: Verwarmtijden zijn algemene richtlijnen, de exacte tijden verschillen per merk, type en model van hetelucht-oven, regenereeroven of combi-steamer. De oven niet heter voorverwarmen, geen grill gebruiken en ook geen gaatjes prikken in de folie.

Wij adviseren u graag welke koel, vries en regenereer apparatuur geschikt is in de door u gekozen situatie, neem bij interesse vrijblijvend contact op voor een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Showroom tour Witgoedpartner
Bekijk right
360
Showroom tour Waspartner
Bekijk right
360