Bel mij
Showroom tour Witgoedpartner
Showroom tour Waspartner

HACCP Wetgeving

Vaak volstaat een gewone huishoudelijke vrijstaande of inbouwkoelkast. Moet u voldoen aan de HACCP-wetgeving voor voedselveiligheid, dan is een (semi) professionele koel- of vrieskast een betere keuze. Samen nemen we het gebruik, uw wensen en de eisen door, zodat we de best passende oplossing voor de koeling van etenswaren in uw organisatie kunnen adviseren.   

Zo nodig kunnen wij koel-/vrieskasten aanpassen:

 • Met slot. Bijvoorbeeld als u wel een koelkast met sloten wilt, maar een professionele koelkast met inbouwslot onnodig en te duur is.    
 • Geschikt maken voor externe temperatuuruitlezing of alarmweergave.

Koelkastindeling

HACCP en bewaarcondities

Hygiënecode
Bedrijven die met voeding te maken hebben zoals slagers, bakkers, horeca en zorginstellingen, moeten zich houden aan een hygiënecode. Hierin staan regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. De producent moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de consument veilig voedsel krijgt.

Bij de hygiënecode wordt het HACCP systeem gebruikt en moet ook voldaan worden aan andere basisvoorwaarden zoals hygiene, bouwkundige zaken, plaagdierbestrijding en opleiding. Dit is in de wet geregeld en wordt gecontroleerd door de NVWA.

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een systeem om op kritische momenten dat het fout kan gaan met de hygiëne te controleren (en zo nodig in te grijpen).

Bewaarcondities
Door eten op de juiste manier te bewaren, houd je dat het langst goed. Maar hoe haal je het optimale uit je koelkast, vriezer en    voorraadkast? Over het algemeen geldt: wat in de winkel in de koeling ligt, zet je thuis ook koel. Er zijn uitzonderingen zoals eieren, die horen in de koelkast.

Koelkast

 • Zet je koelkast op 4 °C. Eten is langer houdbaar bij 4 °C, omdat micro-organismen minder snel groeien. Hoe weet je of je koelkast koud genoeg staat? Gebruik een koelkastthermometer in een glas water in je koelkast.
 • Houd zoveel mogelijk dezelfde indeling aan, zodat je altijd weet waar je iets terug kunt vinden. Zet producten die het snelst op moeten, vooraan (fifo-regel).
 • Bewaar producten zoveel mogelijk in de originele verpakking. Is iets geopend, dek het dan goed af.
 • Restjes kun je na bereiding maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat warme gerechten eerst goed afkoelen, voordat je ze in de koelkast zet.
 • Producten die je gekoeld moet bewaren,zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten. Etensresten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter niet meer eten.
 • Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis.
 • Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Stop je eten in bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.

Voorraadkast-tips

 • Bewaar je voorraad eten zoveel mogelijk op een vaste plek.
 • Sommige producten kun je na de houdbaarheidsdatum gerust nog eten of hebben geen Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Denk aan zout, azijn, suiker, snoepgoed, sterk-alcoholische dranken en wijn.
 • Zet non food producten (zoals schoonmaakmiddelen) apart van voedingsproducten.
Showroom tour Witgoedpartner
Bekijk right
360
Showroom tour Waspartner
Bekijk right
360