Bel mij
Showroom tour Witgoedpartner
Showroom tour Waspartner

Koelen

Gebruikt u de koelkast alleen voor koffiemelk en broodbeleg, of krijgt u dagelijks veel voorraden en maaltijden aangeleverd? Is de koelkast bestemd voor een bewoner op de kamer, of komt deze in de centrale keuken te staan? Bent u gebonden aan strikte regels voor voedselveiligheid en medicatie? Er zijn nog veel allerlei andere zaken waar u bewust van moet zijn wanneer u een nieuwe koelkast gaat uitzoeken.

Inbouw of niet?
Bij het bepalen van een keuze voor een koelkast is de eerste stap: kiezen voor inbouw of niet. Bij inbouw is de nismaat van belang. De deur constructie (deur-op-deur of sleepscharnier) en dient de kast op hoogte te komen of onderbouwd te worden?

Soorten modellen
Koelkasten zijn er in verschillende modellen te krijgen: voor huishoudelijk of professioneel gebruik, een tafel- of kastmodel. Met en zonder vriesgedeelte. Een glazen-, rvs- of witte deur. Daarnaast bestaan er ook barmodellen, het zogenaamde opzet koelkastje. Deze vindt u vaak in hotelkamers, studentenhuisvesting en in de ouderenzorg. Echter zijn deze mini koelkasten te klein voor de normale keuken.

Tafelmodel koeler – voor huishoudelijke of professioneel gebruik

Een tafelmodel koelkast is maximaal 85 cm hoog en 60 cm diep. De meeste hebben een breedte van 60 cm, maar er zijn ook smallere modellen. Als het een inbouwkoelkast betreft, kan deze onder het aanrechtblad geplaatst worden. Is het geen inbouw, dan kan de bovenkant van de koelkast als oppervlak gebruikt worden, bijvoorbeeld als werkblad of om iets op te zetten. De exacte inhoud varieert enigszins van model tot model, maar is bij een breedte van 60 cm maximaal ongeveer 120-140 liter. Inbouwvarianten hebben een wat kleinere inhoud. Sommige modellen hebben een klein vriesvak.

Kastmodel

Tegenwoordig wordt een kastmodel koelkast het meest gebruikt. Vooral in grotere gezinnen en (zorg)woongroepen. Kastmodellen zijn zowel als vrijstaand of inbouwmodel te verkrijgen. Ze zijn er in verschillende hoogtes beschikbaar, variërend van ongeveer een meter tot twee meter. Kastmodel-koelkasten zijn er ook met vriesgedeelte. Soms is dat een vriesvakje, waarbij dan eerst de koelkastdeur open gedaan moet worden, voordat je erbij kunt. Maar vaak heeft het vriesgedeelte een eigen deur, wat een stuk praktischer is. Dit wordt een koel-vries combinatie genoemd. In dat geval zit het vriesgedeelte meestal onder, terwijl een vriesvak meestal boven zit. Daarom wordt zo’n kastmodel ook wel een upside-down model koelkast genoemd. Een bijkomend voordeel van een los vriesgedeelte is dat de temperatuur van het koel en vries gedeelte meestal los te regelen is door een tweede thermostaat.




Snel koelen/vriezen

Sommige koelkasten hebben een functie snel-koelen of super-koelen. Door deze functie te gebruiken kan voedsel dat ingelegd wordt, snel naar de juiste temperatuur gebracht worden. Het apparaat zal daarna dan weer automatisch terugvallen op de origineel ingestelde temperatuur. Deze functie is dus vooral handig, wanneer er relatief veel te koelen producten worden ingelegd.

AntiBacteria
Omdat in een koelkast eten wordt bewaard, is hygiëne een belangrijk aspect. Om die reden is in steeds meer koelkasten de techniek AntiBacteria toegepast. Met deze techniek wordt het ontstaan van bacteriën en schimmels tegengegaan. Dit wordt bereikt door de binnenzijden te bekleden met een zilververbinding. Op zilveren oppervlaktes kunnen bacteriën en schimmels niet goed groeien. Daardoor worden ongewenste indringers in de koelkast onschadelijk gemaakt. Maar ook voedsel dat al te lang in de koelkast staat kan een bron van ziekmakers zijn, hetgeen ook verminderd wordt door deze techniek.

Energieklasse

Iedere koelkast verbruikt energie. Om aan te geven hoe efficiënt een koelkast met energie is, zijn er verschillende energieklassen. Deze variëren van G tot en met A. In de praktijk zijn nog maar weinig nieuwe koelkasten slechter dan klasse B. Om die reden zijn er binnen de A klasse nog weer gradaties, namelijk A+, A++ en A+++, waarbij meer plusjes energiezuiniger is.

Geluidsniveau
Een koelkast heeft een compressor en maakt dus geluid. Er zitten soms grote verschillen in de hoeveelheid geluid die koelkasten maken. Meestal is het geluidsniveau gespecificeerd door de fabrikant. Een te luide koelkast kan erg vervelend zijn, vooral als deze in een open keuken staat. Over het algemeen zijn inbouw koelkasten altijd stiller, doordat ze in een extra kast zijn ingebouwd welke als isolatie functioneert. Het geluidsniveau wordt gemeten in dB en varieert van 30 dB tot meer dan 50 dB. Dat lijkt misschien niet zo’n groot verschil, maar gezien geluid in een logaritmische schaal wordt uitgedrukt is een verschil van 3 dB al een verdubbeling in de hoeveelheid geluid.


Automatische ontdooien

De koelkast start dit proces zelf. Als gebruiker hoef je hier helemaal niet meer naar om te kijken. ‘No Frost SYSTEEM’:    
De No Frost techniek voorkomt dat er ijs ontstaat, dus ontdooien is helemaal niet meer nodig. Dit is het meest luxe systeem, maar een dergelijke koelkast zal als gevolg hiervan vaak wel meer energie verbruiken. Tevens dient u de koelkast voor de hygiëne of HACCP nog wel regelmatig schoon te maken.

Wilt u meer weten over de HACCP-wetgeving, lees verder.

Voor informatie of een vrijblijvende offerte, neem dan contact met ons op.

Voorraadkast-tips

  • Bewaar je voorraad eten zoveel mogelijk op een vaste plek.
  • Sommige producten kun je na de houdbaarheidsdatum gerust nog eten of hebben geen Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Denk aan zout, azijn, suiker, snoepgoed, sterk-alcoholische dranken en wijn.
  • Zet non food producten (zoals schoonmaakmiddelen) apart van voedingsproducten.
Showroom tour Witgoedpartner
Bekijk right
360
Showroom tour Waspartner
Bekijk right
360